Petite Messe Solennelle

13 november 2010

Op 13 november gaven wij in de Ontmoetingskerk in Spijkenisse een concert en voeren wij de “Petite Messe Solennelle” uit.

U vindt hier het verslag van deze mooie avond.

Petite Messe Solennelle

13 november 2010, het lang verwachte concert van de C.Z.O.V “Te Deum Laudamus” vond plaats in een bijna uitverkochte kerkzaal van de Ontmoetingskerk te Spijkenisse. Op het programma stond La Petite messe Solennelle van Rossini.

Rossini is eigenlijk een componist van opera´s wat ook naar voorkomt in deze mis. Vanaf het Kyrie stond het koor als een huis met de geweldige begeleiding van Hans Cok op de vleugel en  Johan den Hoedt op het harmonium. Paul Jonkers, de inspirerende dirigent, had het koor goed in de hand in de afwisselende gedeeltes van het Kyrie van zacht en hard.

Na de solo-gedeeltes, die in goede handen waren van een jong kwartet solisten namelijk Wendy Roobol  sopraan, Valérie Friesen alt, Joost van Velsen tenor en Maurits Draijer bas, begon het koor met het Cum Sancto Spiritu. Het Amen werd door het koor gezongen alsof zij dit al jaren gedaan hebben aan de hand van de dirigent. Het slot koor ”Agnus Dei”, ”Lam Gods”, met het “Dona nobis pacem”, “Geef ons de  vrede” werd zeer emotioneel gezonden door zowel Valérie Friesen, die dit volledig zonder muziek zong, als het koor. Na afloop was er een overweldigend applause voor alle medewerkers  aan dit prachtige concert.

In 2011 geven wij wederom een groot concert. Deze keer extra bijzonder, omdat we het vanwege ons 45-jarig jubileum houden.

Medewerking aan het concert

Aan onze uitvoering van “Petite Messe Solennelle” werkten mee:

  • Wendy Roobol (Sopraan)
  • Valérie friezen (Alt)
  • Joost van Velzen (Tenor)
  • Maurits Draijer (Bas)
  • Hans Cok (Piano)
  • Johan de Hoedt (Harmonium)

De hele uitvoering was onder leiding van onze dirigent Paul Jonkers.

De voorbereidingen

Vanaf januari 2010 waren we bezig met het instuderen van de Petite Messe Solenelle van Rossini. Het is een stuk voor gemengd koor, piano en harmonium en erg fijn om te zingen. Er zitten wel een aantal lange polyfone gedeeltes in met – net als in een canon – thema’s die steeds terugkomen. Dat betekent o.a. veel inzetten en goed tellen.

De thema’s studeerden we tegelijk met het hele koor, daarna zingt iedere partij zijn eigen thematische inzet en elke week komen we zo stap voor stap verder. En tijdens het inzingen werd niet alleen de stem opgewarmd maar soms al een link gelegd met het te studeren gedeelte.

We hadden een planning zodat iedereen kon zien wat we elke week studeerden. Erg blij waren we met de nieuwe leden die nadat ze gestemd waren, ons zijn komen versterken. Ze hebben allemaal goede zangstemmen en zijn vertrouwd met het repertoire. Erg fijn is ook dat alle leden een oefen-cd hadden zodat ze thuis konden oefenen en er zijn ook veel mensen die thuis aan de piano of het orgel hun partij studeerden. Iedereen deed zijn best.

Al voor de zomervakantie stond het stuk in de steigers zodat we na de zomer de puntjes op de I konden zetten. Ook organiseerden we nog een extra studiedag die we nodig hadden om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Meer informatie over Petite Messe Solenelle

De ‘Petite Mese solennelle’ neemt een bijzondere plaats in bij de werken van Gioacchino Rossini. De originele versie is in 1863 geschreven voor de ongewone combinatie van vier solisten, koor, twee piano’s en een harmonium. De vakman Rossini breekt met een knipoog met de heersende gewoonte van zijn tijd.

Hij schrijft geen pompeus bezette doorgecomponeerde concerterende mis, maar keert terug naar de sobere bezetting en de nummerstructuur zoals die ten tijde van Bach gebruikelijk was. Al in de eerste maten blijkt Rossini’s milde wijze van geloofsbeleving in de wisselende toonaard en de karakteristieke ritmische pianofiguren.

De ongewoon vrolijke religieuze intentie van deze mis en de gewoon vocale kracht ervan maken de “Petite “Messe Solennelle tot een meesterwerk van zeldzaam niveau.

foto